Henk Medema
01
SEPTEMBER

STEL DAT HET WAAR IS: EVOLUTIE?

Bloggen gaat altijd ergens over, soms over boeken of over een boek waar je wat over wilt zeggen. Deze keer vind ik een onderwerp van belang waarover ik een boek heb gerecenseerd in iDEAZ, het blad van MissieNL, nummer 3 van dit jaar (recent verschenen). Een (heel erg) heet hangijzer, waarvan ik nog niet zo (heel erg) lang geleden meende dat het gezag van de Schrift er zelfs vanaf hing: schepping en/of evolutie. En iets langer geleden heb ik er ook wat boeken over laten verschijnen, eerst alleen over de schepping in zes dagen, en vervolgens ook over evolutie.

Wat als het waar is, die evolutie? Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste punt. Wat als God waarachtig en werkelijk is? Of niet? Op welke manier Hij betrokken is en was bij de wereld, dát is een boeiende en belangrijke vraag.

 

Wanneer was het ook weer, dat congres over schepping of evolutie? Er waren twee zulke congressen, besloten, met wetenschappers en theologen en publicisten. In ieder geval herinner ik me nog helder dat we in een kringetje wat stonden te drinken en Gijsbert van den Brink aankondigde dat hij een boek wilde gaan schrijven over schepping of evolutie. Het duurde een paar jaartjes, maar het boek is er nu, en het is (vind ik) zeer waardevol. Het best wel ingewikkelde thema wordt constructief behandeld. De auteur wil de evolutionisten een evolutionist worden en om Bonhoeffer te citeren ‘God vinden in wat we kennen, niet in wat we niet kennen’.

Het is zeer verhelderend dat al in het begin een drietal lagen worden onderscheiden in het evolutiedenken, waarop steeds weer wordt terug gekomen. Heel nauwkeurig, stap voor stap, stelt Van den Brink de vraag: wat als het waar is? Op welke wijze en in welke mate komt de orthodoxe christelijke theologie dan in het nauw? Dat blijkt, naar zijn bevinding, in zeer weinig gevallen dwingend aan de orde te komen.

Anderzijds heeft Van den Brink veel respect voor het historische feitenmateriaal (‘Het heil hangt aan de historiciteit’ - Berkhof); hij gebruikt de aardige maar serieuze uitdrukking ‘gebeurtenisachtig’, maar wil nadrukkelijk ‘de val niet laten vallen’ (233).

Dat deze manier van bespreken een aantal lezers tegen de haren instrijkt, mag geen verwondering wekken. Een boer uit de Bible Belt reageerde eens naar de auteur toe ‘Ik wil niet van de apen afstammen’ (182).

Met dit boek heb je een grondig en degelijk stuk werk in handen. Af en toe heb ik een vraagteken, maar een beperkt inzicht in de ingewikkelde materie stemt me voorzichtig. Dat het theologische kader de gereformeerde verbondsvisie is, mag mij als evangelisch lezer niet storen.

Over drie weken, op 22 september, wordt er in Nijkerk een congres over gehouden, met zo’n 600 bezoekers. Ik ga het meemaken, nieuwsgierig naar meer van dit onderwerp en meer dan dit boek.

 

Gijsbert van den Brink - En de aarde bracht voort: Christelijk geloof en evolutie. Mozaïek, Utrecht, 2017, € 22,99


 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief