Henk Medema
10
MARCH

STEMMEN. Dus wél.

Stemmen? Ja, dat ga ik wél doen. Sorry: ik moet eerlijk toegeven dat ik dat een fors aantal jaren lang niet heb gedaan, en ik heb er zelfs ooit een boek over geschreven teneinde het te onderbouwen. Wij waren, zo dacht ik, als christenen hemelburgers. Op een gegeven moment ontdekte ik dat het écht zo was, en dat juist dat de reden was om te gaan stemmen (en nog meer dingen te doen). De hemel is namelijk open. Gods koninkrijk is hier.

Die ommekeer is alweer een hele tijd geleden. Maar toch denk ik dat het goed is er iets over te zeggen, omdat we misschien wel zelden zulke belangrijke verkiezingen gehad hebben als nu, op 15 maart 2017. En dan ben ik ook toevallig nét in het buitenland - maar dat hindert niet, een volmacht is daar een makkelijke oplossing voor.

 

Op Jezus stemmen ga ik niet. Er is niemand die zóveel voor me betekent als Hij, maar verkiezingen gaan niet over de Heer, de HEER gaat over álles, en ook over de verkiezingen. De stembus gaat er ook niet over wat mensen met Hem moeten doen, daar wil ik niets over te zeggen hebben, zelfs al zou dat mogen en kunnen. Mensen onderwerpen is kolonialisme

Mensen liefhebben, met woord en daad, dát is christendom. Ik heb er eerlijk gezegd m’n handen vol aan.

 

Voor een joods-christelijke cultuur kies ik niet. Waarom niet? Omdat ik er geen bal van begrijp wat dat nou zou kunnen zijn. Allerlei partijen en stromingen hebben er de mond van vol, maar ze leggen het me niet uit. Ik vrees dat het een soort verdedigingswal is tegen de Islam, en dat is niet wat we moeten bouwen. Moslims moet je niet van je áf houden, die moet je juist voor Christus winnen - niet makkelijk, maar wel nodig.

 

De God die mij uitgekozen heeft, van Hem wil ik zijn. Over verkiezing gesproken… ‘De God aan wie ik toebehoor en die ik dien’ - zo zei Paulus het midden op de Middellandse zee, op zo’n scheepje dat tussen Afrika en Europa bijna aan het verzuipen was. Het gekke is dat de naam van de Allerhoogste zó buiten elk verband wordt gebruikt als in de verkiezingstijd. Maar dit is het verband, en met Hem wil ik verbonden zijn.

 

O ja - wat ik ga stemmen? Welke partij? Daar ben ik niet zweverig over, lees mijn bijdragen op Twitter en Facebook. Maar je moet mij niet navolgen, behalve in zoverre ik Christus navolg - dat was Paulus alweer.

Wijsheid met de keus!

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief