Henk Medema
18
JULY

TEKEN BIJ! Soldaat van Oranje. Of Bâton Rouge. Nice. Turkije. Aleppo. Mosul. MH17

Was de laatste aanslag in Baton Rouge opnieuw een onderdeel van de spanningen tussen politie en zwarte mensen in Amerika? Heeft degene die de aanslag in Nice pleegde helpers gehad, en zat IS erachter? Was de coup in Turkije van 15 juli klungelig georganiseerd door een kleine club jongere militairen, of heeft Erdogan er zelf de hand in gehad? Wat betekent de inname van Aleppo: begin van de overwinning van Assad? Gaat Mosul heroverd worden? En een raadsel van net twee jaar oud: wat zit er achter de ramp met de MH17?

Al die dingen speelden in m’n achterhoofd terwijl we zaterdagavond in De Hangaar zaten te kijken naar de musical SOLDAAT VAN ORANJE. Een indrukwekkend theaterstuk, in een ronddraaiende zaal, waarbij de locatie van de oude vliegbasis van Valkenburg (ZH) slim benut werd.

Het verhaal hoe studenten soldaten worden, en hoe Erik Hazelhoff Roelfzema c.s. temidden van de oorlogs-chaos wegen vond om Oranje te dienen, is boeiend, ook vaak raadselachtig. Was Van ‘t Sant, in London persoonlijk adjudant van de koningin, een verrader? Was één van Eriks vrienden, die na de oorlog zei: ‘God heeft me er door heen geholpen’ een slappeling? En wijlen Wilhelmina, wat wilde die eigenlijk tijdens de oorlog? Enzovoorts.

 

Wat is je favoriete tekst over discipelschap? Veel christenen zouden 2Tm2:2 noemen. Twee maal twee maal twee. Twee discipelen, Paulus en TImotheüs, en dan vermenigvuldiging met minstens twee trouwe mensen, die elk weer minstens twee anderen kunnen leren - reken maar uit hoe snel die vermenigvuldiging doorgaat.

Maar wat is je favoriete tekst over soldaat zijn? Zoek maar: er staat in het Nieuwe Testament niet zoveel over soldaten van de Heer. Onvermijdelijk kom je uit op het volgende Schriftwoord, 2Tm2:3v - ‘Deel in het lijden als een goed soldaat van Christus Jezus. Iemand die in krijgsdienst is, laat zich niet afleiden door het leven daarbuiten, want zijn bevelhebber moet tevreden over hem zijn.’

Het beeld dat wij van ‘discipelen’ hebben, is soms erg vroom. Belijders in witte badjassen, zoiets. Blanke mannen natuurlijk, zo’n dertig jaar oud of zo, op een grasveldje bij het meer van Tiberias, met Jezus in hun midden. Maar in het Koninkrijk van God is het niet zo vredig. Er is een derde (of vierde, of zoveelste!) wereldoorlog aan de gang. En de boel is niet echt overzichtelijk. Je snapt er af en toe geen bal meer van, zoals bijvoorbeeld in deze zomerdagen van het jaar 2016. Gaat Donald Trump de volgende stappen zetten om president van Amerika te worden… nee, dat zal toch niet waar wezen? Maar is Hilary Clinton een veilig alternatief? Gaan we om nog geen 2 procent economische groei zo’n ondoorzichtig, ingewikkeld, vreemd verdrag sluiten als TPP? (Als je niet precies weet wat dat is, hindert niet - ik weet het ook niet zo goed!)

Wat je moet doen, zegt Paulus tegen Timotheüs en tegen ons, is soldaat worden van de Koning. Dat betekent: geen weg van glorie, maar van lijden, het gaat je iets (veel!) kosten. Niet zelden zal het neerkomen op: ondoorzichtigheid, raadselachtige wegen, je kunt al die wereldproblemen niet uitleggen. Maar wat je wel kunt doen is, precies zoals in het Eerste Legioen (Asterix - het was daar een beetje onzinnig): TEKEN BIJ! Ga de strijd in, aan de kant van Jezus, de Koning. Hoezo, welke kant is dat dan? Eten, drinken, vakantie vieren? Nee: gerechtigheid. Vrede. Vreugde door de heilige Geest, lees Romeinen 14:17. En ga d’r maar aan staan. Alsjeblieft, want het is oorlog.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief