Henk Medema
16
OCTOBER

Van vertaling naar betaling. En weer terug?

Weer een duit in het zakje over de NBV, de andere vertalingen, en de poorten en muren die de toegangen rond digitale uitgaven van de Bijbeledities zijn gaan omgeven.
Dit was de dag die je wist dat komen zou. De Sloveense omweg leverde een prachtig en ook vanuit Nederland veel betreden terrein op, via www.biblija.net - maar dat is nu afgelopen, en je wordt snel omgeleid naar www.debijbel.nl En dat is nog niet alles: degenen die op hun tablet of smartphone gebruik maakten van de YouVersion app treffen daar nu ook niet meer de NBV aan, noch ook de nieuwe BGT.
Dat kon zo niet blijven. En de gebruikers zijn zich vandaag wezenloos geschrokken. Het nieuws leidde tot heftige discussies op twitter en Facebook. Het nieuwe is voorbij, alles is oud geworden…
 

Als ik het scherp zie, gaat het over wat anders: over de vraag hoeveel je van de bijbel wilt delen met de mensen in je directe omgeving. Zie ik helder, dan gaat het over duiten in het zakje, of het equivalent daarvan in je portfolio. Begrijp ik het goed, dan zou het anderzijds óók kunnen gaan over zoiets als crowdfunding (zoals @eeuwigheid suggereerde), of gewoon om een collecte, als dat dan moet. Valt daar nu echt niet over te praten?
Ach ja. Sommige argumenten waren al bekend en zijn in deze discussieronde alweer uitentreuren herhaald. Een hardcopy van de Bijbel kost geld, en een particulier gebruiker betaalt dit per exemplaar. Een digitale bijbel kun je laten betalen per vertaling, of per aantal vertalingen; de betaling kan op abonnementsbasis gebeuren of op bezoek per keer. Dat is zo, en er is nog veel meer - maar heel sterk is het punt niet als er, wat de NBV betreft, geen woord wordt gezegd over de eveneens digitale jongerenbijbel.nl (en trouwens: ook de financiëe redenering van het NBG rammelt, zoals cvandaag.nl uitlegde).
Aan de andere kant is het nou ook weer niet zo heel sterk als de professionele gebruikers (theologen, predikers en zo) klagen over de betaling voor hun instrumentarium. Een timmerman moet ook zijn hamer kopen. En de Timmerman van Nazareth schreef vermoedelijk ook facturen uit.
Maar laten we het nu eens over de échte missionaire aspecten hebben. Nee, NBG, nu hebben we het niet over Burkina Faso. Wel over een tiener die in de trein op weg naar school een stukje van de Bijbel op de smartphone leest. Je buurman die je niet zo gek krijgt een boekuitgave van de Schrift van je aan te nemen, maar die stiekum toch uit zo’n bijbel leest vanuit zijn tablet tijdens een saaie conferentie. Een suïcidale vrouw die tijdens haar werk tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd wordt, en dan (per geluk) het Johannes-evangelie op haar laptop opent - ze gaat heus die extra clicks voor een account niet maken.
Dat staat er op het spel. En dan temeer als er een paar grote spelers bijna monopolist zijn op het gebied van bijbels, in Heerenveen en Haarlem. Dat mag toch best wat royaler? Is er van deze heil-loze route geen weg terug te verzinnen?
 

Laat hier een reactie achter9 Reactie(s):

Lydia de Jongh
31 okt 2014
NBG stelt dat ze afhankelijk zijn van Financiƫle steun.... Blijkbaar is die "solide" basis belangrijker dan afhankelijkheid van God. Actie door Youversion? Waarom ondernemen organisaties in Nederland geen aktie en roepen NBG een halt toe?! Waarom durven organisaties in Nederland de wereldse copyrights niet te negeren? Dan maar een wereldse rechtzaak... waarvoor we met zn allen gaan bidden, dat God zal overwinnen en Zijn Woord weer vrij toegankelijk zal maken voor iedereen! Welk recht heeft NBG om heel biblija offline te dwingen? NBV is al erg genoeg, maar de anderen zijn rechtenvrij of vallen niet onder hen.
Matthijs
30 okt 2014
Wat ik me eigenlijk afvraag is waarom er geen actie wordt ondernomen vanuit de YouVersion app beheerders. Daar zit de echt missionaire visie. Die zijn uiteindelijk afhankelijk van organisaties als het NBG. Voor hen lijkt het eenvoudig om de financien te verzamelen die de gebruikers van Youversion vast wel willen betalen voor digitaal gebruik van iets als de NBV. Het lijkt me logischer dat gebruikers van Youversion die de NBV terug willen in gesprek gaan met de beheerders van de Youversion, zodat die een deal sluiten over de licentie met het NBG.
Theodor van der Waard
23 okt 2014
Ja, iedereen begrijpt wel dat het op een gegeven moment ofwel uit de lengte of de breedte moet komen. "Koek happen" ken ik maar "lucht happen" zal het wel niet worden; daar kun je niet van leven. Maar het is spijtig als je van de digitale bijbel een digitale kassakraker wilt maken. Waarom niet gewoon: wij doen een beroep op uw evangelistenhart, help ons de Bijbel gratis te laten blijven! Dan was het geldprobleem vast wel opgelost! Hopelijk zijn de reacties van zodanige aard dat het NBG alsnog ten halve keert...
Nico
23 okt 2014
Helemaal mee eens... Het is en blijft immers God's woord, niet die van het NBG. Wij hebben het gratis ontvangen, wat dat betreft blijf ik het copyright op een vertaling ook niet snappen. En met al die digitale inbraken, vertrouw ik het NBG ook mijn gegevens niet toe, door deze actie hebben ze een trouwe biblija gebruiker verloren... Gelukkig is er voor de Windows Phone en Windows 8 gebruiker nog een alternatief, die wel gratis is... Maar met de acties van het NBG vraag ik me wel af hoe lang dit nog zo is.
Roos vd Wal
17 okt 2014
Stiekum? #au
Ramona van den Hoed
17 okt 2014
Bedankt Henk voor deze heldere formulering. Dit is precies mijn punt. Waar t me werkelijk aan t hart gaat als ik aan missie denk.
Gert Hunink
16 okt 2014
Ook helemaal eens. Ik steun het NBG al jaren en hoop daarmee op een laagdrempelige toegang voor iedereen.
Dien de Haan
16 okt 2014
'Ga naar de weg die van Jeruzalem naar de stad Gaza loopt. Zorg dat je daar midden op de dag bent.... Ga naar de man in die wagen toe...' Hand. 8, BGT. Nou dan!
Jan de Lange
16 okt 2014
Helemaal mee eens Henk. Voor mijn eigen gebruik heb ik geen moeite met het inloggen om de Bijbel te lezen. Maar wel voor iedereen die anders niet een Bijbel zou lezen is een gemakkelijke toegang tot een online Bijbel essentieel en levens belangrijk.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief