Henk Medema
19
FEBRUARY

Veertig dagen onthouden

Waarvan kun je je allemaal onthouden gedurende de veertigdagentijd? Chochola, vloeken, masturbatie, koffie, brood, facebook, netflix, religie, roken, pannenkoeken, sneeuw, winkelen, rood vlees, lezingen, porno, pasta, wijn - in een tamelijk willekeurige volgorde waren dit enkele van de honderd voorbeelden die Stephen Smith van OpenBible.info bij z’n twitter-research ontdekte http://bit.ly/1AVOzwR. Onthouden dus. Boeiend. Aardig. Soms kunnen zelfs de koeien in de wei een glimlach niet weerhouden.
Een beetje serieus is het natuurlijk toch wel. De vastentijd, de veertig dagen voor de Pasen, is al begonnen. Van de sociale media ben ik me niet gaan onthouden, dat heb je gemerkt. Maar van wat dan wel? Mijn vrouw legde, ietwat demonstratief, een boek van Sonja Bakker op tafel - en inderdaad, een beetje minder eten kan voor een tijdje geen kwaad, dus misschien gaan we dat wel doen. Maar of we daar bij de Heer punten mee scoren, dat betwijfel ik.
 

Wat dan wel? Dat hoef ik niet per se in een blog te vertellen, en dat ga ik ook niet doen. Mag iedereen zelf weten, ‘ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd’, zegt Paulus dan, als het gaat om eten of je van bepaalde soorten voedsel te onthouden. En je mag het 40 dagen doen, of minder, of meer.
Ik weet het eerlijk gezegd nog steeds niet, op de tweede dag van de vasten. Wat me niet zo goed lijkt, is er een wedstrijd van maken. Of trouwens überhaupt iets te verzinnen wat lekker moeiljk is, en wat je dan in je dooie eentje probeert te bereiken - om dan aan ‘t eind van die veertig dagen trots aan God te vragen: nou? gezien wat ik ervan gebakken heb, met Sonja?
Terwijl ik dit schrijf, denk ik aan een boek dat ik vorig jaar gelezen heb, Imagining the Kingdom: How Worship Works, door J.K.A. Smith (de auteur van dat andere aardige boek, Thinking in Tongues). Dát is, zoals Jesaja 58 het zegt, zoals vasten moet werken: je voorstellen hoe het Koninkrijk werkt, en daarvan stukjes en brokjes in de praktijk brengen. Zoals de eucharistie - letterlijk dankzegging dus, wij protestanten hebben het over het Avondmaal - centraal staat in het christendom: je ontvangt een stukje van Hem, dat laat je tot je doordringen, en dan ga je in de kracht van die spijs de wereld in, waarna je alle daardoor verworven energie kunt geven aan de Koning. Dat is, lijkt me, meer winst dan je onthouden van facebook, chocola of netflix: als je het omzet in iets wat waarde heeft voor de mensen in deze wereld vol ellende.
Nogmaals, ik weet nog niet hoe ik dat moet doen, en als ik het wél weet, fluister ik het zachtjes de Heer in het oor. Het blijft tussen Hem en mij. Geheimpje. En of het nu Sonja Bakker wordt, of net iets minder, of zelfs wat meer: ik denk dat Hij even moet glimlachen.

 

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Rien
20 feb 2015
Oomk vasten kan een hype worden!

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief