Henk Medema
30
APRIL

Vergadering. Gesloten. #GaTerug

Terugreizend uit Spanje was ik de preek voor Dinxperlo, voor zondag, aan het voorbereiden. Later nog eens wat meer over de conferentie van Agape Europa - die bracht ons in het prachtige Andalusië in een ontmoeting met mooie mensen. En er is nog wel meer van te vertellen. Later, dus.
Vorige week zondag waren we op een plek binnen een uur van Sevilla. De enige kerk die er in het nabijgelegen dorpje was, was een parochiekerk die aankondigde (begrepen we) dat er rond de middag een dienst met kinderen zou zijn. Dat leek ons best aardig, dus wij erheen. Vergissing, zo bleek. De kerk was dicht en er was geen mens te vinden.
Wij geven het niet zo gauw op, en vonden achter de kerk een bijgebouwtje. Ook daar was de deur dicht, maar we hoorden stemmen, en kloppen is niet moeilijk. De deur ging op een kier open en het nogal geschrokken gezicht van een keurige vijftiger verscheen. 'Réunion!' fluisterde hij, en toen iets luider, met een  bezwerend gebaar: 'Fermada!' Een beetje Spaans ken ik nog wel: 'Vergadering. Gesloten.' Nou, dan weet je 't wel.
En toen, voordat de deur dicht klapte, zei hij nog dat de kerk aan de andere kant was, maar dat wisten we ook al.
 

De zaterdag daarop, na de conferentie, gingen we met Agape-vrienden naar Gibraltar. Behalve aapjes kijken kon je er makkelijk geld uitgeven, en over de zee naar Afrika kijken, dat een kilometer of veertien verderop ligt. Het was niet de frisse wind die een koude rilling over onze rug liet voelen, maar wel het besef dat er, niet zo bar veel kilometers van hier, duizenden dode mensen in deze wateren drijven. Die verhalen hoef ik je óók niet meer te vertellen. Er stond nog een Brits kanon, dreigend zuidwaarts gericht; het ding deed het trouwens niet meer, zoals in Fort Europa bijna niks het meer doet.
Intussen was er in Nederland een vergadering gaande over wat een kabinetscrisis mocht heten, in het Torentje, gesloten. En donderdag daarna Europees overleg, een top mocht het heten, in Brussel, besloten.
Deze week dacht ik, net als een boel anderen: ga terug! Maar ik was niet in Den Haag, woensdagavond, waar het, hoorde ik, een bijzondere mix van twitter-gezelligheid en kwaadheid was. Je mag maar hopen dat ze in het Torentje een nieuw overleg hebben, maar veel verwacht ik er niet van.
Gesloten. Overleg. Over niks, maar je mag er niet in. En de kerk? Die is net even om de hoek, daar merk je maar weinig van.
Ik maak me kwaad - maar de narigheid is dat ik niet weet op wie. Niet op Agape: dat zijn geweldige mensen, al moet er nog wel wat verhapstukt worden over evangelisatie in het algemeen (nogmaals: later!).
Waarop maak ik me kwaad? Op gesloten en besloten vergaderingen misschien wel. Op Fort Europa, maar dat helpt niet. Op mensen in Nepal die gammele huizen gebouwd hebben. Op oorlogsdreigers, geweldplegers en oorlogmakers. Op onszelf, die 't er van nemen, terwijl de derde wereldoorlog (of hoe je 'm ook wil noemen) al lang en breed begonnen is.
Het lijkt me beter 't maar tegen de Heer te zeggen. God, erbarm U over mij en over deze arme mensen! Op deze ouwe Koninginnedag lijken die legendarische woorden van Willem de Zwijger me bijzonder passend.

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief