Henk Medema
24
APRIL

Verscheurd: homoseksualiteit en christelijk geloof

In de Visie van deze week staat mijn korte recensie van het boek van Justin Lee, 'Verscheurd'. Mijn goede vriend Paul Abspoel had de moed het in Nederlandse vertaling uit te geven, en ik schreef er onder de titel 'Verscheurd' al eerder een blog over. Hieronder de tekst van de recensie, omdat die leesbaar en deelbaar moet zijn in een bredere kring. Onze manier van denken, praten en zelfs theologiseren over dit onderwerp moeten we heel kritisch opnieuw overwegen.

Dit boek gaat over iemand die constant verscheurd werd én wordt door zijn seksuele geaardheid. Het is zijn eigen verhaal, het levensechte relaas van Justin Lee. Amerikaan met een conservatieve baptisten-achtergrond, oprichter en leider van het Gay Christian Network. Als je wilt weten hoe een homoseksuele christen zich voelt, dan moet je dit boek lezen. Je wilt het niet weten. Maar het moet wel.
Justin Lee vertelt zijn verhaal, sympathiek, maar ook heel indringend. Je hoort van allerlei wat orthodoxe christenen tegen hem gezegd hebben. Hoe ze van alles en nog wat over hem vonden. Het is meer dan pijnlijk.
In het laatste stuk van het boek zegt Justin dat wij er op een heel andere manier over moeten praten. Op zo'n manier dat er geen 'er' meer is: het gaat niet over ‘iets’. Makkelijker wordt het daardoor nooit. Maar ons denken en spreken moet gemotiveerd zijn door liefde. De discussies die we voeren mogen niet tot doel hebben om voor onszelf tot een verhelderend oordeel te komen. Mensen zijn geen objecten om een oordeel over te vellen.
Aan het slot wordt de auteur heel concreet, en ik citeer een aantal punten die hij noemt.
Je weet wat homoseksualiteit is? Nee. Dat weet je niet. Ga eerst maar eens heel lang luisteren, en luister dan opnieuw.
Ga alsjeblieft niet het heilloze debat aan tussen bijbelgeloof en acceptatie van homoseksueel geaarde mensen. Die tegenstelling deugt niet. Laat er in onze kerken een warm welkom zijn voor LBGT-mensen - dat is trouwens een betere (want minder gekleurde) omschrijving van de groep waarover we spreken: Lesbians, bisexuals, gays, transgenders.
Dit boek scoort een aantal belangrijke punten in het hart van mensen die zich bijbelgetrouwe gelovigen noemen. Het is heftige leesstof. Maar het is dringend nodig. Hoe ingewikkeld en pijnlijk de problematiek ook is (en blijft!), we moeten ophouden categorieën mensen te veranderen naar ons eigen beeld.
 
Justin Lee, Verscheurd: het gesprek over homoseksualiteit en christelijk geloof wordt vaak ongenadig hard gevoerd. Maar niet in dit boek. ARK Media, 2014. 334 blz. 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief