Henk Medema
26
AUGUST

wat is de kerk toch fijn! Vijf spannende vragen

wat zijn de daken prachtig wit / wat is de kerk toch fijn! / dag vader pluis, dag moeder pluis / ik zal voorzichtig zijn.
[Nijntje in de sneeuw, Dick Bruna]
 
De kerk is zeker fijn, maar voorzichtig moet je wel zijn.Terwijl ik ecclesiologie aan het studeren ben (de theologie over de kerk), kom ik van allerlei lastige punten tegen. Ik ben er nog lang niet uit. Maar in de volgende vijf punten noem ik evenveel spannende dilemma’s, en vraag: het één of het ander?
Ik hóór je al antwoorden: maar het kan toch ook allebei? Misschien. Nou. Ja. Nee, toch niet. Dit zijn, denk ik, kruispunten waar je moet kiezen.
In ieder geval is het 't nadenken waard - en wie weet een paar stevige discussies.
 

1. De kerk: een denominatie of een verhalengemeenschap?
Deze vraag kun je simpel formuleren: is de kerk wezenlijk een plek om allerlei regels te stellen, of een gemeenschap om belevenissen te delen? Dezelfde vraag zou ik (maar wie ben ik?) theologisch zo onder woorden brengen: wat is het nu eigenlijk precies wat een gemeenschap normatief omlijnt? Of: waarin is een kerk een kerk, om het nu maar bij die vorm van gemeenschap te houden?
 
2. De kerkelijke leiding: formele ambten of geestelijke leiders?
Het is natuurlijk best handig om te weten waar je aan toe bent. Of is het misschien juist veel boeiender om alle mensen die lid zijn van een kerk lekker te laten improviseren? Weer komen we dan op de vervolgvraag hoe je dat theologisch zegt. Een suggestie: welke in- en uitwendige vereisten moeten gekoppeld worden aan de aanstelling van leidinggevenden? (Of is élke aanstelling onzinnig en onnodig? - dat zou wel een extreem standpunt zijn, maar je weet maar nooit…)
 
3. De samenstelling van de gemeente: allemaal hetzelfde of gevarieerd?
Zonder na te denken zal bijna iedereen roepen: gevarieerd! Goed. Maar hoe komt het dan dat we in mijn kerk ongeveer eenzelfde, in jouw kerk ook ongeveer eenzelfde, maar per kerk een heel verschillende sociografische samenstelling aantreffen? Zie je de bij ons de vele blanke, goed opgeleide middenklassers? Zou een mate van veelkleurigheid niet wenselijk zijn, en hoe wezenlijk is dat? Is apartheid alleen maar een fenomeen van vroeger, uit Zuid-Afrika? En nu weer de theologische vraag: welke vorm van segregatie mag bij onze kerkvorming een rol spelen?
 
4. De kerkplek: kerkhoek of stadscentrum?
Spannend: hoe kan Jezus in het centrum van de stad komen? Jaren geleden zag ik in Aken spandoeken die een evangelisatie-actie in het stadscentrum aankondigden: JESUS IM ZENTRUM. Cool. Goed gevonden. Maar zitten wij nu allemaal in onze eigen kerkelijke hoekjes (jij in jouw klein hoekje en ik in 't mijn) en is er in de stad, de plek waar alle mensen elkaar ontmoeten, niks van te zien? En we scherpen de vraag nu ook theologisch aan: hoe worden wij uit de wereld geroepen, en tegelijk erin geroepen? 
 
5. De geestelijke bouw: puinhoop of discipel-woonplaats?
Ervaren bijbellezers denken direct: nu gaat het over Nehemia - en dat klopt. Jeruzalem dat in puin ligt, en één man die er wat aan gaat doen en tal van anderen in beweging zet. De vraag: blijven aanrommelen of structureel Jezus volgen? En de theologische vraag: waar zien we in het NIeuw Testament discipelschaps-communities, en hoe zouden die bijbels moeten functioneren?
 
Leren kun je leren. Hoe we dat gaan doen in onze MissionalRenewalChurchGroup, op de vrijdagmiddagen? Kom erbij, maak het mee - je bent zelf één van de deelnemers, en dus één van de makers van de gesprekken. Op Facebook kunnen we alvast gewoon beginnen.
 

Laat hier een reactie achter



1 Reactie(s):

Henk Rothuizen
27 aug 2015
goede vragen! Ik doe graag mee. Zie nog een punt: leven of wet. Gaat het in een kerk om een set regels die de bijbehorende levensstijl bepalen en bevriezen of gaat het leven dat voortdurend verandering brengt. Denk niet te snel het laatste want hoe beschermt de kerk zich tegen uitwassen.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief