Henk Medema
17
DECEMBER

Wat moet je er nou mee? @geloofingesprek

Het was gaaf, op 10 december in Utrecht. Landelijk, niet landerig. Missionair, niet pas-op-de-plaats. En echt een festival: een feestje. De ongeveer 500 mensen die ervoor waren gekomen, kwamen er niet als bezorgde burgers een beetje somberen, maar blij en creatief bedenken hoe je jezelf op de post kunt laten doen door de Heer. Of zoiets. Bedenk maar wat. Iets nieuws: pionieren. Iets warms (‘Je bent er gloeiend bij’, was het LMF-motto): een boekje werd met-champagne-en-al gepresenteerd ging over church planting in Amsterdam Oud-West en heette Heilig Vuur. Of iets waar je wijzer van wordt, bijvoorbeeld bij de stand van Kerkwijzer.nl, waar je de geloofsgemeenschappen in Nederland kleur mocht geven, zodat ze via een kaartje op internet vindbaar en herkenbaar worden.

 

‘De meest protestantse bisschop’’ (die naam gaf Vincenza La Porta aan dr. Gerard de Korte, maar hij noemde zichzelf liever ‘oecumenisch’) had ook nog stimulerende woorden voor ons allemaal. ‘Mensen ophalen waar ze zijn’, dat is volgens hem de kern van het evangelie, ze niet op een afstand laten staan, want wij hebben vaak niet door hoe ver ze weg zijn van alles waar we zelf mee vertrouwd zijn. Maar een bisschop had je niet per se nodig, je kon ook gewoon rondlopen, mensen ontmoeten en oude bekenden herkennen, en door anderen aangesproken worden, met vaak verrassende gesprekken.

Wij stonden met @geloofingesprek in een hoek van pioniers, met onder andere Oeds Blok, Wim Bos. Niet zo gek omdat zij en wij het Geloof&nHoopLiefdeSpel hadden ontwikkeld, samen met de EO en met de VOF Vindingrijk. Een spel waarbij het niet gaat om winnen, maar vooral, net als bij de Geloofsgesprekken die wij hebben ‘gelanceerd’ om je hart op tafel te leggen. Zet maar eens een stel (min of meer, of zelfs heel verschillende) gelovigen rond een tafel. Laten ze elkaar uitdagen: kom op met je verhaal! En als je dat een beetje lastig vindt, en nogal kwetsbaar - wat het ook is! - doe dan dat spel, en je zult zien dat je binnen de kortste keren in een heel serieus en openhartig gesprek  zit. Aan ‘t eind van de avond ben je een eenheid gaan ervaren die je nog niet kende.

Wat moet ik er nou concreet mee? - vroeg iemand ons, die juist een mailtje van ons had gekregen maar het niet in het vage wilde houden. Nou: dit. Ga maar zitten, probeer maar uit, en als dat te moeilijk is, bestel het spel. Open je huiskamer, vraag mensen uit je buurt of uit je netwerken. Zet koffie en thee, en doe een aardigheidje erbij. En leg je hart maar (figuurlijk, natuurlijk) op tafel. Delen met God en met elkaar, zo simpel is het. Mail ons anders nog maar eens op redactie@geloofsgesprekken.nl - we zien ernaar uit!

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief