Henk Medema
20
JUNE

Wereldvluchtelingen: dag! je bent nog niet jarig

Gisteravond zat ik op de bank, en was weer een stukje aan het lezen in de Gebroeders Karamazow van Dostojewksi , dat indrukwekkende epos over mensen en God, leven, dood, lijden, en nog veel meer - en toen kwam via de social media een beeld binnen van ZOA-mensen die een vluchtelingenkamp opbouwden, en toen een plaatje van dicht bij ons om de hoek in Apeldoorn. Wereldvluchtelingendag! En een actie om een keertje dag-en-nacht in de schoenen van vluchtelingen te staan. Ik wist het weer, ik ken verschillende deelnemers. Het kwam wel heel dichtbij. Zestig miljoen vluchtelingen, waarvan de helft kinderen: die wil je niet allemaal op verjaardagsvisite hebben.
Ik schaam me: vannacht sliep ik in een warm bed. Vanmorgen ging ik hardlopen, en keek nog even of die mensen van de ZOA-actie in het park waren. Of zelfs echte vluchtelingen. Niks dus. Die maakten écht wat mee. We horen er nog van.
 

Nu bén ik vandaag, 20 juni, Wereldvluchtelingendag, jarig, en dat is een goeie reden om maar eens een keertje niet aan dat soort sponsoracties mee te doen. Bovendien bereik ik juist de pensioengerechtigde leeftijd (die me vandaag geen cent oplevert), en wat moet zo’n bejaard vroom- en Drees-mannetje nou tussen die actievoerders?! Vanmidddag krijgen we allerlei vrienden op bezoek, en morgen alle kinderen en kleinkinderen. Hapjes en drankjes, weet je wel, en daar is niks mis mee.
En niettemin knaagt er iets van binnen. De hele wereld staat op z’n kop, en miljoenen mensen moeten van dag tot dag voort, hun kinderen meezeulend, ze over prikkeldraad tillend, dan samen door het water plonzend, naar plek waar redding is, áls die er al is. Van de week zag ik die foto van een eenzame, biddende jongeman ergens op de rotsen bij Ventimiglia. Misschien bad hij tot Allah, maar misschien ook wel tot Jezus, wie kan dat zeggen? Verjaardagen vieren zit er niet in. En wij in ons comfortabele westen, we zien ze, en we zwaaien hoogstens even: dag! Of zelfs dat niet: in de Apeldoornse wijk Zuidbroek waren protesten tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.
Vandaag moet er tóch iets gebeuren. En als je niet jarig bent? Dan óók.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief